Praha, Europas peneste by  ?

 

           

Informasjon om Praha, hoteller, restauranter, puber, severdigheter og ander ting som er interessant å se og oppleve i denne byen, slik vi ser det.

 

Praha er en meget spesiell og flott by, her er utrolig mye fint å se på og å oppleve, byen har klart å bevare alt det gode man forbinder med en gammel middelalderby, samtidig med at dette er et moderne og pulserende handelssenter hvor alt er på topp nivå etter europeisk standard.

 

Reise:

For å komme til Praha, som jo ligger "midt" i Europa, er nok det enkleste å ta fly dit, man kan også kjøre bil hvis det passer bedre, følgende selskaper flyr til Praha:   (Norwegian bare Bergen og Oslo, Sterling bare Oslo)

 

   SAS Braathens logo               Sterling

 

Disse båtselskapene trafikkerer Norge / Danmark og Tyskland:  (hvis man reiser på landjorda)                        Colorline fra Bergen, Stavanger, Kristiansand, Larvik og Oslo til Hirtshals, Frederikshavn og Kiel.        Fjordline fra Bergen, Stavanger og Egersund til Hanstholm.                                                                 Kystlink fra Langesund til Hirtshals                    Stena Line fra Oslo til Frederikshavn, Gøteborg til Kiel.

                Fjord Line                        

 

Det går også an å reise med tog til Praha og Tsjekkia og forøvrig til hele Europa, det går også for voksne an å reise med Interrail, billettene er bare litt dyrere enn for ungdom. Det ligger link nedenfor til NSB , link til Tyske Statsbaner, Deutsche Bahn, som forøvrig har en utmerket søketjeneste for å finne rutetider for hele Europa, og link til tog lokalt i Tsjekkia, Cheske Drahy:

 

               NSB Logo     Die Bahn                       České dráhy, a.s.

 

Hoteller / Leiligheter:

Hotellene i Praha er ikke direkte rimelige, men det er store forskjeller i pris, alt etter i hvilken sesong man reiser dit, og alle årstider er interessante i Praha, ikke bare sommeren. Vi har vært der vinter vår og høst, og alle sesongene er spesielle på sin måte, f.eks uterestaurant i februar i snøstorm J ,om sommeren kan det bli ganske varmt i Praha.

 

Vi har de siste gangene vi har vært der, bodd i leilighet. Dette er en meget fin måte å bo på og leilighetene er helt greie og ikke avskrekkende dyre. I den forbindelse vil jeg anbefale Athos reisebyrå som holder til i Praha. Der kan man bestille leilighet, eller hotell for den saks skyld, direkte på nett. Man kan også bestille transport fra flyplass til leilighet/hotell, og tilbake igjen. Man blir da hentet på flyplassen og kjørt direkte til der man skal bo, uten å måtte stå i kø eller vente på noe/noen. Denne transporten koster litt mer enn flybuss/maxitaxi, men det er virkelig verd pengene, det dreier seg om totalt ca. en hundrelapp for begge turene.

 

Dette er  etter vår oppfatning seriøse og gode tilbydere av hotell og leiligheter: 

 Athos:    Traveliana:   A-Prague:    Pragueholiday:    Prague City Server:   Praguetourist:   Praguetour:

 

 

        Staromacek Restaurant                               Kavarna Slavia                                      Maleri Kavarna Slavia 

      

Restauranter i Praha:                Gode puber :             Godt øl :

Praha har et utall med interessante restauranter, puber og andre steder der man kan få seg et godt måltid mat og en øl eller ti, eller kansje heller et godt glass Tsjekkisk vin. De fleste stedene man selger vin i glass, selges det vin fra Moravia distriktet, som er Tsjekkias største vindistrikt. Vinen herfra er meget smakfull og god, både den hvite og røde.

 

 

            Stare Namesti                                       Thyn Katedralen                                       St. Nikulas

 

Når man kommer til byen, bør man før man går i gang med noe som helst besøke torget i gamle byen,   Stare Namesti. Se på alle de flotte husene der, og ikke minst Thyn Katedralen, et eventyrslott av en katedral. Man bør sette seg ned på U Prince uterestaurant, like under den meget spesielle klokken på gamle Rådhuset, få seg noe godt å drikke og spise og bare nyte atmosfæren.

 

Offentlig transport:

           A. Short-term tickets                                                                      

         24-hour ticket

80,- CZK

         3-day ticket (72 hours)

    220,- CZK 

         7-day ticket (168 hours)

280,- CZK

        15-day ticket (360 hours)

320,- CZK

                            

 

En annen smart ting, er å kjøpe seg et flere dagers kort ( for de dagene man skal være i byen) for offentlige transportmidler, dette er ikke så dyrt, og kan kjøpes på undergrunns stasjonen Mustek, denne ligger i nordre ende av Vaclav Namesti omvendt ende av museumet, inngang fra gaten Na Prikopie. Praha har et meget bra kollektivtransport tilbud, med tre linjer på undergrunnen, og et helt nettverk av trikkelinjer. Skal man raskt fra et sted til et annet er nok undergrunnsbanen best, men hvis man reiser med trikken får man se veldig mye av byen mens man reiser rundt. Det er til tider ganske fullt på trikkene, men det er stort sett bare i bykjernen, og om kveldene og midt på dagen er det stort sett god plass. For å orientere seg i undergrunns og trikkelinjer, så finnes det kart i de fleste reiseguide bøker om byen, og på alle stoppested står det opplistet hvor banene går. 

 

                 

                            Karlsbroa                                     Gamlebytorget,    Klikk på bildet for værmelding og kamera

Egentlig blir man aldri helt ferdig med Praha, men hvis man har bare få dager til rådighet, så er det enkelte ting man bør prioritere, ikke minst Karlsbroa. Denne er svært gammel,  og er den første broa som ble bygget over elva Vltava (Elben i Tyskland) broa ble bygget tidlig på 1500 tallet, og det er utrolig hvor godt denne flotte broa har holdt seg. På broa er det hele dagen fullt opp av turister og det selges det meste av souvenirer, malerier, smykker og andre artikler som turister er interessert i. Det er ofte gode kunstnere som maler portretter så det er mulig å skaffe seg et malt bilde av seg selv, eller partneren, man kan også få det som karikatur  J

På broa er det også ofte gode orkestre som spiller også, for det meste Dixieland Jazz, som synes å passe Praha meget godt.

 

 

       Utsikt fra østre slottsport                                        Slottshagene                                         Gangvei til Slottet

 

Et annet sted man bør besøke, er Slottet, eller heller Slottene, for her er ikke bare et slott, på slottshøyden er det en egen bydel, kalt Hradcheny, her er det også flere gode restauranter og barer. Bak det store slottet, ligger en av byens største Katerdaler,  St Vitus, denne er vel verd et besøk Inne i katedralen er det ofte konserter, og akustikken er kjempegod. Det er egentlig tre veier opp til slottet direkte fra byen (Mala Strana), og alle er interessante, hver på sin måte. Man kan også ta trikken opp, man tar da nummer 22 eller 23 nede fra byen, og går av i vestre ende av Hradcheny. Når trikken går opp bakken fra byen, er det meget fin utsikt over byen, den kjører så bak slottene og kommer fram til  Pohořelec, her stiger man av hvis man vil gå gjennom Hradcheny på vei til slottene.

 

                 

                Kart over Petrin åsen, banen og vandreveier                                           Petrin banen

                Utsikt mot Karlsbroa                              Petrin tårnet                           Utsikt mot Nasjonalteateret

Etter slottet er Petrin et sted man bør besøke, dette er et tårn, ikke ulikt Eiffeltårnet, men mye mindre. Praha inbyggerne spøker med at det er like høyt som Eiffeltårnet, da i høyde over havet, og når det da ligger på en ganske høy ås, trenger ikke selve tårnet å være så høyt. Man kan komme dit, enten ved å gå fra Hradcheny, eller man kan ta en liten taubane fra Mala Strana og opp, ikke lange turen, banen starter ved Uvosz trikkestopp. Ned igjen fra Petrin, bør man gå på vandreveiene mot slottet igjen, dette er en meget fin tur gjennom skogen, med flott utsikt over byen. Når man nærmer seg slottet, kan man gå nedover mot byen igjen, i gatene Uvoz og Nerudova. Langs Nerudova et det mange forretninger som selger Krystall, Dukker og Souvenirer, det er også flere gode steder å spise/drikke litt.

 

                   Thunovska gaten                                                 Inne i restaurant U Zlate Ruze, hos Gary og Jana

 

I det samme områder ligger flere av ambassadene i byen, og litt bak, paralellet med Nerudova, ligger Thunovska gaten, her er den Britiske ambassaden, den Norske ligger litt lenger nord i byen, i Thunovska.   Litt opp i gaten ligger en liten, men meget koselig restaurant, heter U Zlate Ruze (Den Gyldne Rose)                 Thunovská 21 Praha 1  +420 2537 70 04,  drives av Gary og Jana, her er et flott sted for lunch, gode salater og mye annet, prøv forøvrig Tsjekkias beste øl her Kozel.

 

       Vinna Muscha                                                Vinna Muscha inne                                Restaurant Lorety ved slottet    

Når dere først er i dette området er det et annet sted dere virkelig bør besøke, i hvertfall hvis dere liker et godt glass vin. Stedet heter Vinha Muscha, dette er en bitteliten vinbar der man bare selger Tsjekkisk vin fra fat. Stedet er ikke mer enn ca 10 kvadratmeter med noen få bord, nyoppusset og fint sted med helt spesiell atmosfære. Det er her vanlige Tsjekkere stikker innom etter en dag på jobben for å ta et glass vin eller fire. Her er forøvrig også svært billig, ca 20 Tsjekkiske kroner for et glass god vin, man kan også kjøpe med seg vin på flaske herfra, men man må ha med flaske selv, en liter koster da rundt 70 Tsjekkiske kroner. For å komme til Vinha Musca er det enklest å ta utgangspunkt fra U Zlatene Rozyne, gå nedover Thunovska, passere Britiske Ambassade, og helt til man ikke kommer lenger rett fram, ta så til venstre til man kommer til et lite torg, her ligger Vinha Musca skrått til høyre over torget.

 

 

            Folklore aften

 

Hvis man er interessert i folkemusikk og gamle skikker, så kan en Folklore aften være på sin plass, det kan man bestille hos reisebyråene, eller hos en av de mange tilbyderne av turer som har boder rundt om i byen ( Martin Tour, Premiant etc. ).  Man blir så hentet på hotellet/leiligheten, eller man møter opp ved en av bodene, og blir så fraktet til et lokale utenfor byen, og man får et godt måltid mat, all den drikke man ønsker, og mye Tsjekisk og Slovakisk musikk,.

 

Man kan også ta seg en tur på elva med båt, enten om dagen eller kvelden, og jeg har fått anbefalinger fra en kollega om at en tur med Jazzbåt virkelig var en opplevelse og vel verd turen.

 

Shopping:

Av ting å handle, er vel krystall det beste tilbudet, rimelig og god kvalitet og et utall av forskjellige foretninger, også kunstglass er det mye av, og ikke avskrekkende dyrt. En av de rimeligste forretninger for krystall er etter det vi forstår Crystalex ligger på Lille Torget, Male Namesti 6, like ved U Prince Restaurant, litt mot Karlsbroa.

En annen kjede, som selger høy kvalitet krystall, ikke direkte billig, er Blue Praha, de har også forretning på Male Namesti, men også flere andre steder i byen.

I Praha lages det noen litt spesielle emaljerte blikk kopper, disse har vanligvis motiv av dyr, er fargerike og pene å se på, keramikk er det også mye av.

Marionette dukker finnes det et utall av i Praha, de fleste er av god kvalitet, og håndlaget, det finnes gode forretninger som selger dukker under Karlsbroa, på Mala Strana siden, og i gaten opp til slottet , Nerudova.

  Kotva, Old Town, Prague 1
Marks & Spencer, New Town, Prague 1

 

 

 

 

 

Det finnes også noen kjøpesentere i Praha, med et rikholdig utvalg av det meste, kvaliteten på alle varene vites ikke, men et er fortsatt en blanding av varer fra tidligere tider og fra i dag, de to mest spesielle er vel Kotva, like ved Namesti Republiky, og Tesco like ved Narodni Trida.

Det er veldig mange større kjøpesentre / butikker på Vaclav Namesti og i handlegaten Na Prikopie, her finnes de fleste Europeiske merkebutikkene og mange flere.

 

Litt god tid?        God hjemmeside om Tsjekkia her (på Dansk) :

Hvis man har litt god tid i Tsjekkia, kan et utflukt til en annen by eller et slott være tingen, landet har mange slott, og mange fine byer i tillegg til Praha, det enkleste er da å kontakte de tidligere nevnte tilbyderne av turer og bestille tur i en av bodene. Her er alt fra enkle turer rundt i Praha, til heldagsturer til bl.a Chesky Krumlov og Karlovy Vary, vi har vært begge steder, og det er virkelig interessant å ha vært der.

 

 

Chesky Krumlov er en by helt sør i Tsjekkia like ved grensen til Østerrike, og var i tidlig middelalder et rikt handelssenter, byen har forøvrig Tsjekkias nest største slott. På vei til Chesky Krumlov, passerer man

                                                         

Chezke Budoviche, her brygges ekte Budviser øl, heter Budovar, og kan ikke sammenlignes med den amerikanske varianten av samme øllet, Tsjekksk øl er meget smakfullt og godt.

 

 Karlovy Vary er en helt spesiell by, med mange varme kilder, men helsebringende vann, og badebassenger, i Karlovy Vary lages forøvrig Becherovka, som er Tsjekkias nasjonale Schnaps, gult på fargen og smaker an blanding av Gammel dansk og julekaker. I karlovy Vary er det 12 varme kilder, den ene er litt lik Geysirene på Island, spruter flere meter i lufta, og det spøkes med at Becherovka er den trettende kilden i Karlovy Vary. Slike turer som går over flere timer har også innbakt en god lunch midt på dagen, og guidene er hyggelige og omgjengelige.

 

Også utfluktene til de forskjellige slottene har jeg blitt anbefalt.

 

 God Reise !

 

Hilsen Freddy og Turid.